Beste SEO-plugin til WordPress


Når man driver en nettside med WordPress er det nesten helt obligatorisk med en SEO-plugin. Disse gjør det veldig mye enklere å skulle optimalisere on-page SEO på nettsiden din, og uten en god plugin er dette som å gå i motbakke.

Det finnes flere titalls ulike SEO-plugins til WordPress, men bare noen få av de er gode nok. Min mening er at RankMath er beste SEO-plugin til WordPress, men også Yoast SEO og All In One SEO fungerer godt nok for de fleste.

I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på de ulike alternativene, fordeler og ulemper med disse, og ikke minst ta en titt på hvorfor du absolutt bør ha en SEO-plugin når du har en WordPress-nettside.

Derfor er RankMath min favoritt-plugin for on-page SEO på WordPress

Etter å ha prøvd alle de forskjellige utvidelsene jeg nevner i denne artikkelen gjennom flere år har favoritten blitt RankMath. Denne er rett og slett den som er enklest i bruk og som er kraftigst av dem alle.

RankMath er laget for å kunne brukes som den er, men samtidig lar den deg endre på alt av småinnstillinger for å konfigurere den akkurat som du ønsker.

Den fungerer derfor godt for både nybegynnere som ikke kan stort om SEO, så vel som erfarne brukere.

RankMath kan lastes ned via WordPress her, men du må ha en gratis brukerkonto for å bruke den.

Fordeler med RankMath

Den største fordelen med RankMath er at den er så brukervennlig. Her skal det mye til før man gjør noe feil, og alt er så godt forklart at alle og enhver kan bruke den uten å ha mye kunnskap om SEO fra før av.

Om du bare vil installere pluginen, legge inn nøkkeord og klikke «Publiser«, så får du gode resultater av det. RankMath er god til å lage en Meta Description for deg, selv om jeg anbefaler å gjøre det selv.

Samtidig er den også knallgod for oss som har en del års erfaring med on-page SEO, og den minste ting kan stilles på for å få pluginen til å gjøre akkurat som vi vil.

De som er opptatt av hastighet foretrekker også RankMath. Den tar minst plass, bruker minst minne fra serveren, og påvirker lastetiden til nettsiden minst av alle de beste SEO-pluginsene til WordPress.

RankMath gir deg hele tiden en score på mellom 0 og 100 som sier noe om hvor godt SEO-optimalisert innholdet ditt er. Jo nærmere 100, jo bedre tror RankMath at innholdet vil gjøre det for nøkkelordet på Google.

Her er det bare å gjøre som RankMath foreslår for å forbedre innholdet, selv om man aldri bør se seg helt blind på disse forslagene heller. Likevel, det er alltid lurt å vurdere å fikse innhold som er under 70 eller 80 på skalaen, for her er det noe feil som trekker ned vurderingen av innholdet.

RankMath
RankMath sin optimaliseringfane. Her er en artikkel kopiert til en annen nettside jeg driver for å vise utseende.

Ulemper med RankMath

Jeg er jevnt over veldig fornøyd med RankMath, og har ingen store ulemper som trekker ned konklusjonen.

Det kan være litt irriterende at den maser veldig mye om å optimalisere teksten med AI, noe som ikke fungerer veldig godt på norske nettsider per dags dato. Man kan ikke få 100/100 score uten å gjøre dette, noe som kan være frustrerende når man prøver å optimalisere innholdet.

Gratisversjon eller betalt versjon av RankMath?

RankMath sin gratisversjon er mer enn god nok for de aller fleste, og dette er den eneste av de tre anbefalte utvidelsene hvor jeg kan si at du kommer til å klare deg helt fint med gratisutgaven.

Personlig bruker jeg RankMath Pro fordi den har tilgang til flere typer Schema Markup som WordPress-blokker, noe som er svært nyttig for noen av nettsidene mine.

Men de aller fleste klarer seg helt fint med gratisversjonen av RankMath.

Pris for RankMath Pro: $59 per år (ca. 600 kroner). Dette lar deg bruke RankMath Pro på så mange nettsider du bare måtte ønske, så lenge du selv eier dem.

Yoast SEO på en sterk andreplass

Jeg har brukt Yoast i mange år før jeg byttet over til RankMath, og var OK fornøyd med denne. Faktisk så bruker jeg Yoast på en del nettsider fortsatt (inkludert denne), men er i en prosess med å fase den ut til fordel for RankMath Pro.

Uansett, Yoast er enkel og grei, og fungerer godt for de aller fleste. Gratisutgaven fungerer godt nok, men det er anbefalt å ha Premium-utgaven dersom du først skal bruke Yoast siden flere viktige funksjoner er låst til denne utgaven.

Yoast SEO kan lastes ned via WordPress.

Pris for Yoast Premium: €99 EUR per år (ca. 1 000 kroner) per nettside.

Yoast SEO
Yoast SEO.

Fordeler med Yoast

Den store fordelen med Yoast er at den fungerer godt, og når alt er installert og konfigurert er den enkel og rask å bruke. Den gir deg smilefjes for å fortelle hvor godt optimalisert SEO-delen av innholdet er, og gjør det samme med hvor lesbar teksten er.

Dette gir et raskt overblikk over hvor godt innholdet er, selv om jeg ikke nødvendigvis ville anbefale alle å bruke mye tid på å forbedre disse smilefjesene.

Du har stor mulighet til å konfigurere Yoast SEO til å gjøre akkurat det du vil, så det er mulighet for små finjusteringer for de som vet hva de driver med, og som klarer å navigere i et rot av Google Translate-oversatt tekst.

Ulemper med Yoast SEO

Min største irritasjon med Yoast SEO er at konfigureringen føles svært lite intuitiv. Å navigere frem til riktig plass fører alltid til at man må lete i ulike menyer og kategorier, og det er veldig fort gjort å gjøre feil når man skal installere eller konfigurere utvidelsen.

Jeg tror ikke jeg ville anbefalt Yoast SEO til nybegynnere, men heller til de som har litt mer erfaring med hvordan nettsiden og SEO fungerer.

En annen stor ulempe (etter min mening) med Yoast er at den hele tiden prøver å oversette alt til norsk. Tanken er fin, men det er ikke alle SEO-uttrykk som fungerer like godt på norsk, og den oversetter noen uttrykk til et punkt hvor det ikke gir så stor mening.

For eksempel er det ikke spesielt fornuftig å kalle «Schema Markup settings» for «skjemainnstillinger». Det er tydelig at de har brukt Google Translate eller lignende for å oversette flere deler av teksten, og plutselig kommer man over deler av en tekst som ikke er oversatt.

Her er det med andre ord mye rot og rør!

Og når det kommer til disse smilefjesene jeg nevnte ovenfor så er det jo ikke til å stikke under en stol at de to andre utvidelsene i testen gir deg en karakter mellom 0 og 100, og tre ulike smilefjes er langt ifra like presise.

Til slutt må det også nevnes at noen viktig funksjoner er låst bak Premium-utgaven! Noen ganger vil Yoast gi deg et dårlig smilefjes, men du må ha Premium-utgaven for å få hjelp til å rette opp i noen av tingene den synes du må forbedre.

All In One SEO fungerer også godt nok

Jeg brukte All In One SEO (AIOSEO ) mye frem til rundt 2019 og 2022, men da gikk jeg inn for å bytte over fra AIOSEO til Yoast på alle nettsidene jeg driver.

Grunnen var enkelt nok at Yoast hadde bedre Schema-bruk i den tiden, noe jeg trengte. Siden den gang har også AIOSEO blitt oppdatert til å ha god Schema-implementering, men ikke like god som RankMath.

All In One SEO kan lastes ned hos WordPress.

Fordeler med All In One SEO

I 2022 er All In One SEO overraskende god, og dekker de aller fleste behov. Det er enkelt å installere den, og den har høy brukervennlighet.

Akkurat som med RankMath gir All In One SEO deg en vurdering på hvor godt optimalisert innholdet ditt er, og målet er selvsagt å nå 100.

Om du er ute etter en enkel SEO-plugin til WordPress kan AIOSEO være et godt valg, men den mangler noen av de kraftigere mulighetene som finnes i RankMath og Yoast om du vil holde deg til gratisversjonen.

Ulemper med All In One SEO

Den store ulempen med All In One SEO er at den ikke fungerer skikkelig godt før man oppgraderer den til en betalt versjon. Det finnes mange utgaver av betaltversjonen, som Basic, Plus, Pro og Premium, men de er alle veldig dyre.

Har du for eksempel tre nettsider må du velge Plus-versjonen til $250 i året (ca. 2 500 kroner), men om du har 13 nettsider må du helt opp til Premium-utgaven til $749 (ca. 7 500 kroner) i året.

Jeg mener i alle fall at dette er litt for dyrt når RankMath gir deg alt det samme til $59 i året i alle fall.

Men om du skal dra skikkelig nytte av AIOSEO som en SEO-plugin må du nesten ha minst Basic-utgaven, for gratisversjonen er rett og slett ikke god nok i 2022.

Derfor bør du bruke en SEO-plugin

WordPress er en fantastisk plattform, men den mangler mange viktige funksjoner når man kjører den uten noen utvidelser. Blant annet gjelder dette SEO, og selv enkel SEO blir ignorert på en WordPress-nettside uten en SEO-plugin.

For eksempel vil man ikke kunne sette en egen metabeskrivelse, legge til FAQ-schema, lage gode titler automatisk, eller la deg kontrollere hvilke deler av nettsiden som skal indekseres.

Å bruke et par minutter på å fylle ut disse på nye artikler kan gjøre underverker for rangeringen din på Google, og det er ingen gode grunner til å ikke bruke en SEO-plugin hvis du først har en WordPress-nettside. Å lage innholdet er jo 95 % av jobben, men uten de siste 5 % fra SEO-pluginen kan hele artikkelen måtte ta konsekvensene av det.